1. Nijmegen, 22 januari 19..

Mijn lieve zuster,

Einde volgende week ga ik naar Aken om er vier maanden te werken. Ik moet eerst nog even langs ma, het gaat haar geloof ik niet zo goed. Misschien dat ze zolang bij jou kan blijven? Zij moet daar weg, laten we dat samen mogelijk maken. Als je het hiermee eens bent, wil jij het dan op je nemen alles te regelen, haar huur op te zeggen en zo? Doe het snel, want er is een huuropzegging van één maand. Zonde van het geld als we een maand extra moeten betalen, toch? De voorgesprekken in Berlijn met Ludger Franzen verliepen goed. Hij vindt mij de juiste man op de juiste plaats. Ook wil hij Karin Frier bij de productie betrekken. In Aken zal ik jullie reis naar Callosa regelen, maar laat me wel zo snel mogelijk weten of je het geen bezwaar vindt samen met ma te reizen. De eerste week zal ik nog in een hotel in Aken verblijven, daarna is er een woning geregeld. Stuur je post maar gewoon naar het theater, het adres heb je. Het staat nog vers in mijn geheugen gegrift dat je twee jaar geleden, tijdens ons verblijf in India, niets wilde weten van de aanwezigheid laat staan bemoeienis van onze moeder, en ik respecteer je redenen van toen zonder meer, maar ik hoop je te doen inzien dat we op dit moment gehoor moeten geven aan ma’s wens haar laatste levensjaren in Spanje door te brengen i.p.v. in het benauwde armoeiige appartement dat haar nu gevangen houdt. Niet iedereen verkeert in de fortuinlijke omstandigheid dat hij zijn ouders gelukkige laatste levensdagen kan verzekeren, maar ik heb gespaard en als ik klaar ben in Aken hebben we samen voldoende geld om, mocht dit op een dag onafwendbaar zijn, zelfs nog voor extra verpleging aan huis te zorgen. Ik wil dit doen en ik hoop dat je bereid bent jouw werk en reizen vanaf juli voor de duur van ten hoogste twee maanden stil te leggen zodat we alles voor ma in orde kunnen maken. Ik vraag je daarom met klem ma nu in huis te nemen. Afien heeft aangeboden je te helpen. Haar werk op het kinderdagverblijf zit erop en ze kan het geld goed gebruiken. Je mag Afien graag, dus dat zal geen probleem voor je zijn, toch? Ze kan zolang in het tuinhuis wonen.
regelwitVergeef me dat ik zo veel voor je regel terwijl ik nog niet eens weet wat je vindt, maar denk er over na, alsjeblieft, denk aan ma, ze is nog maar even een klein stukje van ons leven, het is zo voorbij.
regelwitWat een toestand trouwens met dat geld, ik begrijp er niets van. Ik heb het je op de gebruikelijke manier overgemaakt, hoe kan zo’n overschrijvingskaart verkeerd gelezen worden? Gewoon een nul toegevoegd, onbegrijpelijk! Als het goed is, is het nu geregeld, maar bevestig me dit nog even, ikzelf heb nog geen afschrift ervan ontvangen.
regelwitVanmorgen heb ik mijn hand bezeerd. Ik weet niet hoe je het in Broek hebt, maar deze ochtend vroor het hier 18°. Dennis, de buurjongen, je kent hem nog wel, kreeg zijn fietsslot niet open en ik bood aan hem te helpen. Niet alleen brak daarbij het fietssleuteltje af, maar omdat ik te veel kracht zette, gleed ik onverwacht weg en viel achterover. In een reflex ving ik met mijn linkerhand mijn val op en nu heb ik dan veel pijn aan mijn pols. Om mijn onhandigheid goed te maken heb ik Dennis mijn eigen fiets voor vandaag aangeboden en zojuist een nieuw kettingslot voor hem gekocht. De huisarts kan niet veel voor me doen, er is niks gebroken, ik moet afwachten en als het over een week nog pijnlijk is terugkomen. Maar dan ben ik al weg, dus ik hoop er maar het beste van. Behalve dit ongelukje, gaat het me goed met het aanstaande werk in Aken voor ogen. Ik ben veel moe geweest. De laatste maand, sinds ik ben aangesteld als muzikaal leider, voel ik me nu gelukkig weer iedere dag gezonder worden. Ik zal deze toename van energie goed kunnen gebruiken de komende vier maanden. Het zullen lange dagen zijn, behalve zondag iedere dag van 10.00 tot 14.00 en van 18.00 tot 22.00 uur repetities. Zoals je merkt: mijn rechterhand doet wat hij moet doen, maar ik sluit nu af.

Tot spoedig, veel liefs van je broer, Corné